„A halál a belekben lakozik”

A fenti mondatot Paracelsus, a híres középkori orvos mondta.

Már az ősi civilizációk is tudták, hogy az egészségünk bélközpontú. A még ismertebb ókori orvos, Hippokratész szerint „minden betegség a bélből ered”. Bár a hagyományos orvoslás szeret erről megfeledkezni, semmi meglepő nincs abban, hogy „az vagy, amit megeszel”, kiegészítve azzal, hogy olyan az egészséged, amilyet a beleidben élő mikrobák, a bélfalad, az emésztésed, s végül az immunrendszered lehetővé tesz! A bélflórád szerepe az egészségedben sokkal nagyobb, mint ahogy azt egyáltalán el tudod képzelni.

Tudod, hogy a sejtjeid számának a tízszeresét hordozod a beleidben?

Gondoltad volna, hogy a  MIKROBIOM, ez az irdatlan nagy sejttömeg hatással van a szervezetedre?


Testünkben élő baktériumok és vírusok nélkül nem léteznénk. Hogy hogyan?

Úgy hogy a baktériumok és a vírusok a földi élet alapjai.

Millió és millió van belőlük, mindenhol ott vannak, fontos feladatuk van a talajban is. A beleinkben megszámlálhatatlanul sok baktérium, és vírus lakik. Ez normális, mert az egészséghez ez szükséges. A baktériumok az élővilág természetes részei.

A vírusok nem élők, a neve mérget jelent, nem kell neki oxigén, se víz, kicsi pici élettelen tárgy, tokba zárt információval, önmagában tehetetlen. A velünk élő baktériumok összefoglaló neve, a normál flóra, ha ez nincs, akkor nagy bajban vagyunk.


Beszéljünk a baktériumokról

 

 

A baktériumoktól általában félünk, pedig testünk felületén és szervezetünkben számos baktériumfaj lakozik még akkor is, amikor makkegészségesek vagyunk.

 

 


Probiotikumok

A probiotikumok mint emberbarát baktériumok benépesítik az egész tápcsatornát, a hüvelyt, a száj- és az orrüreget, még a kötőhártyát is. A vastagbélben lakó baktériumoknak az összességét bélflórának nevezzük. (Flóra= valamely vidék növényzete). Utalás arra, hogy a baktériumokat rendszertanilag a növényvilághoz sorolják, ők növénykék. 1970-es évektől kezdve foglalkoznak a kutatók a probiotikus baktériumok emberi fogyasztásra történő felhasználásával. Ekkor kezdtek megjelenni azok az élelmiszerek, étrend kiegészítők, amelyek élő bélbaktériumokat tartalmaztak.

Szorosan értelmezve a probiotikumok, azokat a baktériumtörzseket jelentik, melyek a szervezetben, de főként a bélben jótékony hatásúak. Manapság tágabb értelemben használjuk ezt a kifejezést, és probiotikumnak hívjuk az összes olyan készítményt, amely ezeket a jótékony hatású baktériumokat tartalmazza.

A kinti és benti baktériumok összességét nevezzük baktérium flórának, vagyis ők a MIKROBIOM. Ha ezt elpusztítjuk, saját magunkat bántjuk. Ezért csak bio vitaminokat, bio élelmiszereket, bio tisztálkodási szereket, bio krémeket szabad használni, fogyasztani. A túlzott fertőtlenítéssel, roncsoljuk a kinti Mikrobiomot, pl. ha a kezünket folyton fertőtlenítjük. Ha lehet, inkább szappannal mossunk kezet.


A benti a vastagbélben élő baktériumok pl. K vitamint termelnek, aminek fontos szerepe van a véralvadásban, a K vitamin hiánya csontritkulást, fogszuvasodást, inzulinrezisztenciát stb. idézhet elő. Jelenlegi kutatások szerint, 2 kg bélbaktérium él velünk, ez közel 5-6000 különböző fajt jelent. Táplálkozásunkkal ezt a sokféleséget képesek vagyunk befolyásolni jó és rossz irányba egyaránt. Helytelen táplálkozással és antibiotikumok túlzott szedésével, roncsoljuk a benti baktérium flórát. Ha a mérleg nyelve a rossz baktériumok irányába billen, a szervezetünk gyulladások formájában jelez.

Ha a bélrendszerünk nem működik megfelelően, akkor szervezetünk sem. Tudtad, hogy a bélrendszer 5-6 méter hosszú és 14-60 óráig van itt a táplálék? A vitaminok ásványi anyagok felszívódása is itt történik.

Nagyon kevesen tudják, hogy az immunrendszerünk 70%-a azon múlik, hogy milyen a bélflóránk és az emésztőrendszerünk.


Probiotikumok, az emberbarát baktériumok A történet eredete Oroszországba repít minket. Ilja Mecsnyikov (1845-1916) orosz mikrobiológus Pasteur intézetében dolgozott, amikor érdeklődése hirtelen az öregedés vagy még inkább a hosszú élet titka felé fordult.
Az ő felfogása szerint a korai öregedésnek és a halálnak az oka az érelmeszesedés, s ezt a bélben élő „vad,rohasztóbaktériumok” termelte mérgek okozzák. Tudomására jutott, hogy Bulgáriában a hegyi pásztorok között sok a százévesnél is idősebb ember, s ezek főleg joghurton élnek.
Ebből Mecsnyikov arra következtetett, hogy a joghurtban élő tejsavbacilus elpusztítja az általa oly veszedelmesnek vélt rothasztó baktériumokat. Kitenyésztette tisztán a joghurtból a tej alvadását előidéző baktériumfajt és elkeresztelte bolgár tejbacilusnak, Lactobacilus Bulgaricusnak.
Noha a hosszú élet „titkának” a megfejtésében Mecsnyikovot egy kissé elragadta lángoló képzelete, a dolognak mégis volt jelentősége. Egyrészt elindította a joghurtot világkörüli hódító útjára, másrészt felhívta a kutatók figyelmét a bélbaktériumok jelentőségére.


Vastagbél baktériumai:

A vastagbélben 3 típust tudunk megkülönböztetni:

 

-a probiotikumokat, amelyek egyértelműen hasznosak,

-a patogén baktériumokat, amelyek mindig károsak, általában rothasztó baktériumok, és

-az eseti patogéneket, amelyek esetileg károsak.

 


A legismertebb Probiotikumok a következők

 

Lactobacillusok – (lacto: tejsav) – Lactobacillus Acidophilus, Lactobacillus Rhamnosus, Lactobacillus Bulgaricus, Lactobacillus Plantarum

–  Bifidobaktériumok – (bifido: kétágú) – Bifidobacterium Longum, Bifidobacterium Lactis

Streptococcusok – (strepto: párokban és láncokban előforduló; coccus: gömbölyű v. tojásdad alakú)

Eubacteriumok – (eu-: jó)

 


A probiotikumok feladata

A bél mikroflórája jelentős szerepet tölt be az egészség megőrzésében. Ezt úgy éri el, hogy meggátolja a betegséget okozó más baktériumok, gombák és vírusok szaporodását, és gyulladáscsökkentő anyagokat termel. Jelenlétük a bélben több betegség kivédésében is szerepe játszik. A probiotikumok a normális bélműködés kialakításában is részt vesznek, azáltal, hogy az általuk termelt anyagok serkentik a belek összehúzódó-képességét, elvégzik bizonyos tápanyagok lebontását (pl. a számunkra emészthetetlen cellulóz feldolgozása), segítik a vas, a magnézium és a kalcium felszívódását, valamint B-vitaminokat és K-vitamint termelnek.

 

Nézd meg Dr William Amzallag professzor vieóját a Pre- Probiotikumokról: https://www.youtube.com/watch?v=zXY_Bc8X6wI

 

Ha nem jelenik meg a magyar felirat, akkor a fogaskeréknél, az automata felirat fülön tudod a magyart kikeresni!


 

A probiotikumok és az immunrendszer kapcsolata

Fentebb írtam, hogy az immunrendszer 70%-a a bélben, vagy ahhoz kapcsolódóan helyezkedik el. Így a humán mikroflóra az immunrendszer részeként működik.

A probiotikumok több ponton is serkentik az immunrendszer működését.

Egyrészt a születést követően hatásuk van az immunrendszer érésére.

Másrészt a későbbiekben segítik az idegen betolakodók felismerését, a falósejtek (katonák) munkáját. Elősegítik a bélnyálkahártya felszínén található immunanyag termelődését is.

A bélflóra összetételét, a jó és rossz baktériumok egyensúlyát, több tényező is befolyásolja.

Sajnos a bélflóra egyensúlya nem állandó, vannak olyan helyzetek és állapotok, melyek véget vetnek ennek az egyensúlynak.
Helytelen táplálkozással befolyásolhatjuk az egyensúlyi állapotot, a rostban szegény, vörös húsokban és zsírban gazdag táplálkozás, csökkenti a jótékony hatású baktériumok számát.
Természetesen a romlott, vagy fertőzött ételektől is óvakodni kell, mert hasmenést okozva teret biztosítanak a nemkívánatos baktériumok elszaporodásának.
Károsító hatása van még a dohányzásnak, és a túlzott alkoholfogyasztásnak, valamint a tartós székrekedés, vagy hasmenés állapotának.
Gyakran gyógyszerszedéshez is köthető a bélflóra csökkenése. Már rájöttek az orvos kutatók, hogy sajnos különböző fertőzésekre szedett antibiotikumok, a gyomorsavkötő gyógyszerek, a szteroidot tartalmazó gyulladás gátló szerek, és a hormontartalmú készítmények is csökkentik a jótékony bacik számát.
Életünkben előforduló stresszhelyzetek is rontják a bélflóra egyensúlyát. A stersz kezelésével, minimalizálásával, megfelelő megoldásával, sokat tehetünk bélrendszerünk egészségéért.

Bélflóránk egyensúlyi állapotának megtartása rendkívül fontos feladat.

Ha felborul bélflóra egyensúlya: -a puffadás, hasmenés, szelesség, székrekedés, emésztési zavarok, fáradtság és az ellenálló képesség csökkenése.
A bélflóra károsodása betegségek kialakulásában is megnyilvánulhat, így jelentkezhet vastagbélgyulladás, tejcukor érzékenység, allergia, irritábilis bél szindróma és hasnyálmirigy gyulladás is, mondják az orvosok.


Az orvosok probiotikumok alkalmazását javasolják, ha,

– Akut hasmenések

– Antibiotikumok okozta hasmenés

– Gyulladásos bélbetegségek (bárhol előforduló autoimmun betegség)

– Allergiás betegségek (pl. ekcéma, tehéntej allergia)

– Magas koleszterinszint (képesek a koleszterin közvetlen emésztésére)

– Májbetegségek (csökkentik a vér ammónia szintjét)

– Tejcukor érzékenység (laktóz intolerancia)

– Székrekedés

– Rákmegelőzés re


Tudtad, hogy nem megfelelő minőségű táplálékot fogyasztunk?

Az élelmiszeripar számára az a fontos, hogy az élelmiszerek sokáig tartósak legyenek. A tartósítószerek megakadályozzák a baktériumok szaporodását, ezért nem romlanak el sokáig.

A Pasztörizálással kivonják a baktériumokat az élelmiszerekből.

Az egészséghez viszont élő élelmiszerekre lenne szükségünk.

Sok- sok probléma miatt, alacsony a jótékony probiotikumok száma.

Van úgy, hogy a táplálékkal is bejut kórokozó, a tápcsatornán át szervezetünkbe. Átmegy a gyomorban található gyomorsav védőgáton, pedig ezen a savas fürdőn kevés kórokozónak sikerül átjutnia. Ám, van olyan, ami mégis átjut.

Netán, több a patogén baktérium??

Rés van a pajzson, akkor bizony baj van, támadhatnak a betolakodók.

Ekkor fontos az éber őrség, itt jön képbe az immunrendszer. 

Ha betolakodót észlel, azonnal jelez, és fehérjekatonákat küld az ellenségre. A harcban nem csak a kórokozók, hanem sok sejtkatona is elesik, akiket pótolni kell! Létrehozásukhoz jó minőségű tápanyagra és jó felszívó felületre van szükség. Jó felszívó felületet a tiszta bélbolyhok adják, az új sejtkatonák létrehozásához pedig, sok jótékony baktérium kell.

A jótékony baktériumokat legjobb, ha magunk termeljük meg, de kívülről is be tudjuk vinni, mint már mondtam.

Hogyan fog a szervezetünk új baktériumokat, probiotikumokat termelni? Nos, akkor lesz belőlük sok, ha tudnak szaporodni, akkor tudnak szaporodni ha jó kosztot biztosítunk számukra.


 

Hogyan növelhetjük a probiotikumok számát?

Számuk növelhető, ha prebiotikumokat, rostban gazdag ételeket fogyasztunk, és ha táplálék kiegészítőt eszünk, amivel kívülről természetes probiotikumokat és prebiotikumokat juttatunk a szervezetünkbe. A kívülről bevitt jótékony bacikat is etetni kell ám, mert különben elpusztulnak és nem csináltunk semmit.

Prebiotikumnak nevezzük azokat a természetes tápanyagokat, amelyek a probiotikumok kizárólagos tápláléka

A prebiotikumok, fokozzák a probiotikumok termelődését és kolonizálódását.

Ilyen a FOS – Frukto Oligoszacharid. Olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyre az emésztő enzimek nem hatnak és így változatlan formában jutnak el a vastagbélbe, ahol táplálják a probiotikumokat. Ilyenek valójában a vízben oldható diétás rostok, melyek leginkább 2-9 egyszerű cukorból felépülő ún. oligoszacharidok. Számos élelmiszer tartalmazza természetes módon ezeket, pl. Aloe Vera gyümölcsök, fokhagyma, zabkorpa vagy a Baobab


Mit imádnak enni a baktériumok?

A Rostokat imádják, ez a kedvenc kajájuk.

Legtöbben jóval kevesebb rostot fogyasztunk, mint az ajánlott napi mennyiség.

Egy rendkívül jó, a kaliforniai egyetem tudósai által összeállított prebiotikum a BaOLIFE, ez a rostos ital, jó módszer a rostok pótlására.
A BaoLife, ötrostos gyümölcsital-keveréke, amely baobab gyümölcsöt és öt féle természetes eredetű rostot, és antioxidánsokat kínál két különböző gyümölcs kivonatból.
A BaoLife ízletes, citrus ízű, segítségével a benti bélfóra kiegyensúlyozott állapotba hozható. Kontroll alatt tartja, az étvágyad, jóllakottnak érzed magad, a bélbaktériumaid egyensúlyban lesznek, az emésztésed óramű pontossággal fog működni, rendszeresen fogsz a toalettre járni, elősegíti az általános jólétet. Oldható és oldhatatlan rostot tartalmaz, C-vitaminban gazdag. Antioxidáns védelemről a hozzáadott: áfonya acerola, gondoskodik, mely védi a sejteket a szabad gyököktől!

Fogyasztásával komoly eredményeket tudsz elérni, pl. mérsékled a kalória bevitelt, étrended kiegyensúlyozottá válik, plusz a rendszeres testmozgással egészségesen csökkentheted a testsúlyod.

A BaoLife a baobab gyümölcsöt más növényi alapanyagokkal ötvözi.

  • A Baobab gyümölcs elősegíti az általános jólétet.
  • Az inulin elősegíti a rendszerességet és kiegyensúlyozza a bélbaktériumokat.
  • A Konjac glükomannán elnyomja az étvágyat és jóllakottnak érzed magad tőle
  • Az Acerola és az áfonya kivonatok antioxidánsokat tartalmaznak

 

Nézd meg a Dr.William Amzallag professzor vióját!  https://www.youtube.com/watch?v=dNDT22H_3gE

 


 

Hogyan fogyasszuk?

Én összekeverek 2×1 teáskanálnyit (10 g) 2 dl teában. Nem lépem túl ezt az ajánlott napi adagot. Adagonként 2,9 g élelmi rostot viszek be a szervezetembe. Segít megtartani a súlyomat, elnyomja az étvágyam, csökkenti az étel utáni sóvárgásom, teltség érzetet ad, azt vettem észre, hogy nem nyitogatom a hűtőszekrényt. Laposabb a hasam, elmúlt a szelességem. Fantasztikus, hogy antioxidánsokat is biztosít a szervezetem számára.

 

Nézd meg ezt a videót róla!https://draloevera.jeunesseglobal.com/hu-HU/baolife

A Biolife ára EUR:73.48 Itt tudod megvásárolni, kattints ide!https://draloevera.jeunesseglobal.com/hu-HU/baolife

 


 

Miben Egyedi a BAOLIFE, az ősi majomkenyérfa gyümölcse?

ŐSI FA, MODERN MARVEL

Az „élet fájaként” ismert csodálatos afrikai baobab (Adansonia digitata L.) a hosszú élet szimbóluma, mert évszázadok óta túlélte a Szaharától délre fekvő Szenegál szélsőséges körülményeit. Afrikában, legfeljebb 25 méter magas, táj fölé magasodó baobab-fák gyülekezőhelyként, lelki szentélyként szolgálnak és menedékhelyet nyújtanak, valamint gyógyszert, ételt és vizet biztosítanak. Tele jó tápanyaggal, első osztályú rostokkal és C-vitaminnal.

A baobab citrus gyümölcs ízű pépje természetes módon dehidratálódik a héjban, a száraz évszakban gyűjtik össze, így a gyümölcs természetes módon kiszárad. Így soha nem kell használni hő- és vegyszeres szárítószereket. A baobab fák vadon nőnek, (peszticidek) növényvédőszer és (herbicidek) gyomírtószer nélkül, a BaoLife-ben használt por 100% -ban organikus.

A baobab gyümölcs modernkori betakarítását és feldolgozását az őslakosok végzik, a helyi emberek, évezredek óta fogyasztják. A gyümölcsöt kézzel szüretelik, a fa nem sérül meg, évszázadokig él. A helyi, vidéki gazdálkodók jövedelme. .

 

1. Baobab gyümölcs Elősegíti az általános jólétet, Oldható és oldhatatlan rostot tartalmaz, C-vitaminban gazdag.

2. Inulin Cikóriából származik, elősegíti a toalett rendszeres látogatását, oldható rost táplálja a jó bélbaktériumokat.

3. Glükomannán A konjac gyökérből származik (Amorphophallus konjac), elnyomja az étvágyat ez az oldható rost.

4. Pektin,a citromból és almából származik, oldható rost.

5. Frukto-oligoszacharidok (FOS) cikóriából származik, oldhatatlan rost.

Itt tudod megvásárolni. https://draloevera.jeunesseglobal.com/hu-HU/baolife

 


 

Ha úgy gondolod, hogy az itt leírtak hasznosak lehetnek neked és a családod számára, akkor hívj fel, vagy írj e-mailt, azért, mert akkor személyre szabott kedvezményeket tudok neked mutatni.

Amennyiben sokkal kedvezőbb áron szeretnél vásárolni, hívj fel, írj ide, segítek! kapasedit55@gmail.com

Hívj fel! 06 30 473 7236

Ír ide! kapasedit55@gmail.com

Írj messengeren: https://www.facebook.com/messages/t/kapasedit

Regisztrálj be a privát Facebook csoportomba kattints ide!

Nézd meg a Facebook oldalam, sok értékes információhoz juthatsz itt hozzá, kattints ide!

Iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahol sok kis hasznos videót találsz. Kattints ide!

Ha van Instagram fiókod kövess be engem itt!

Ne maradj le a sok új értékes információról, iratkozz fel a hírleveleimre, add meg legjobb e-mail címed! Kérd el az Aloe Vera Tanulmányt!

Kapás Edit
Okleveles táplálék-kiegészítő tanácsadó

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%BCvely https://hu.wikipedia.org/wiki/Mikrobiom