„A halál a belekben lakozik”
A fenti mondatot Paracelsus, a híres középkori orvos mondta.
Már az ősi civilizációk is tudták, hogy az egészségünk bélközpontú. A még ismertebb ókori orvos, Hippokratész szerint „minden betegség a bélből ered”. Bár a hagyományos orvoslás szeret erről megfeledkezni, semmi meglepő nincs abban, hogy „az vagy, amit megeszel”, kiegészítve azzal, hogy olyan az egészséged, amilyet a beleidben élő mikrobák, a bélfalad, az emésztésed, s végül az immunrendszered lehetővé tesz! A bélflórád szerepe az egészségedben sokkal nagyobb, mint ahogy azt egyáltalán el tudod képzelni.
Tudod, hogy a sejtjeid számának a tízszeresét hordozod a beleidben?
Gondoltad volna, hogy a MIKROBIOM, ez az irdatlan nagy sejttömeg hatással van a szervezetedre?
Testünkben élő baktériumok és vírusok nélkül nem léteznénk. Hogy hogyan?
Úgy hogy a baktériumok és a vírusok a földi élet alapjai.
Millió és millió van belőlük, mindenhol ott vannak, fontos feladatuk van a talajban is. A beleinkben megszámlálhatatlanul sok baktérium, és vírus lakik. Ez normális, mert az egészséghez ez szükséges. A baktériumok az élővilág természetes részei.
A vírusok nem élők, a neve mérget jelent, nem kell neki oxigén, se víz, kicsi pici élettelen tárgy, tokba zárt információval, önmagában tehetetlen. A velünk élő baktériumok összefoglaló neve, a normál flóra, ha ez nincs, akkor nagy bajban vagyunk.
Beszéljünk a baktériumokról
A baktériumoktól általában félünk, pedig testünk felületén és szervezetünkben számos baktériumfaj lakozik még akkor is, amikor makkegészségesek vagyunk.
Probiotikumok
A probiotikumok mint emberbarát baktériumok benépesítik az egész tápcsatornát, a hüvelyt, a száj- és az orrüreget, még a kötőhártyát is. A vastagbélben lakó baktériumoknak az összességét bélflórának nevezzük. (Flóra= valamely vidék növényzete). Utalás arra, hogy a baktériumokat rendszertanilag a növényvilághoz sorolják, ők növénykék. 1970-es évektől kezdve foglalkoznak a kutatók a probiotikus baktériumok emberi fogyasztásra történő felhasználásával. Ekkor kezdtek megjelenni azok az élelmiszerek, étrend kiegészítők, amelyek élő bélbaktériumokat tartalmaztak.
Szorosan értelmezve a probiotikumok, azokat a baktériumtörzseket jelentik, melyek a szervezetben, de főként a bélben jótékony hatásúak. Manapság tágabb értelemben használjuk ezt a kifejezést, és probiotikumnak hívjuk az összes olyan készítményt, amely ezeket a jótékony hatású baktériumokat tartalmazza.
A kinti és benti baktériumok összességét nevezzük baktérium flórának, vagyis ők a MIKROBIOM. Ha ezt elpusztítjuk, saját magunkat bántjuk. Ezért csak bio vitaminokat, bio élelmiszereket, bio tisztálkodási szereket, bio krémeket szabad használni, fogyasztani. A túlzott fertőtlenítéssel, roncsoljuk a kinti Mikrobiomot, pl. ha a kezünket folyton fertőtlenítjük. Ha lehet, inkább szappannal mossunk kezet.
A benti a vastagbélben élő baktériumok pl. K vitamint termelnek, aminek fontos szerepe van a véralvadásban, a K vitamin hiánya csontritkulást, fogszuvasodást, inzulinrezisztenciát stb. idézhet elő. Jelenlegi kutatások szerint, 2 kg bélbaktérium él velünk, ez közel 5-6000 különböző fajt jelent. Táplálkozásunkkal ezt a sokféleséget képesek vagyunk befolyásolni jó és rossz irányba egyaránt. Helytelen táplálkozással és antibiotikumok túlzott szedésével, roncsoljuk a benti baktérium flórát. Ha a mérleg nyelve a rossz baktériumok irányába billen, a szervezetünk gyulladások formájában jelez.
Ha a bélrendszerünk nem működik megfelelően, akkor szervezetünk sem. Tudtad, hogy a bélrendszer 5-6 méter hosszú és 14-60 óráig van itt a táplálék? A vitaminok ásványi anyagok felszívódása is itt történik.
Nagyon kevesen tudják, hogy az immunrendszerünk 70%-a azon múlik, hogy milyen a bélflóránk és az emésztőrendszerünk.
Vastagbél baktériumai:
A vastagbélben 3 típust tudunk megkülönböztetni:
-a probiotikumokat, amelyek egyértelműen hasznosak,
-a patogén baktériumokat, amelyek mindig károsak, általában rothasztó baktériumok, és
-az eseti patogéneket, amelyek esetileg károsak.
A legismertebb Probiotikumok a következők
– Lactobacillusok – (lacto: tejsav) – Lactobacillus Acidophilus, Lactobacillus Rhamnosus, Lactobacillus Bulgaricus, Lactobacillus Plantarum
– Bifidobaktériumok – (bifido: kétágú) – Bifidobacterium Longum, Bifidobacterium Lactis
– Streptococcusok – (strepto: párokban és láncokban előforduló; coccus: gömbölyű v. tojásdad alakú)
– Eubacteriumok – (eu-: jó)
A probiotikumok feladata
A bél mikroflórája jelentős szerepet tölt be az egészség megőrzésében. Ezt úgy éri el, hogy meggátolja a betegséget okozó más baktériumok, gombák és vírusok szaporodását, és gyulladáscsökkentő anyagokat termel. Jelenlétük a bélben több betegség kivédésében is szerepe játszik. A probiotikumok a normális bélműködés kialakításában is részt vesznek, azáltal, hogy az általuk termelt anyagok serkentik a belek összehúzódó-képességét, elvégzik bizonyos tápanyagok lebontását (pl. a számunkra emészthetetlen cellulóz feldolgozása), segítik a vas, a magnézium és a kalcium felszívódását, valamint B-vitaminokat és K-vitamint termelnek.
Nézd meg Dr William Amzallag professzor vieóját a Pre- Probiotikumokról: https://www.youtube.com/watch?v=zXY_Bc8X6wI
Ha nem jelenik meg a magyar felirat, akkor a fogaskeréknél, az automata felirat fülön tudod a magyart kikeresni!
A probiotikumok és az immunrendszer kapcsolata
Fentebb írtam, hogy az immunrendszer 70%-a a bélben, vagy ahhoz kapcsolódóan helyezkedik el. Így a humán mikroflóra az immunrendszer részeként működik.
A probiotikumok több ponton is serkentik az immunrendszer működését.
Egyrészt a születést követően hatásuk van az immunrendszer érésére.
Másrészt a későbbiekben segítik az idegen betolakodók felismerését, a falósejtek (katonák) munkáját. Elősegítik a bélnyálkahártya felszínén található immunanyag termelődését is.
A bélflóra összetételét, a jó és rossz baktériumok egyensúlyát, több tényező is befolyásolja.
Sajnos a bélflóra egyensúlya nem állandó, vannak olyan helyzetek és állapotok, melyek véget vetnek ennek az egyensúlynak.
Helytelen táplálkozással befolyásolhatjuk az egyensúlyi állapotot, a rostban szegény, vörös húsokban és zsírban gazdag táplálkozás, csökkenti a jótékony hatású baktériumok számát.
Természetesen a romlott, vagy fertőzött ételektől is óvakodni kell, mert hasmenést okozva teret biztosítanak a nemkívánatos baktériumok elszaporodásának.
Károsító hatása van még a dohányzásnak, és a túlzott alkoholfogyasztásnak, valamint a tartós székrekedés, vagy hasmenés állapotának.
Gyakran gyógyszerszedéshez is köthető a bélflóra csökkenése. Már rájöttek az orvos kutatók, hogy sajnos különböző fertőzésekre szedett antibiotikumok, a gyomorsavkötő gyógyszerek, a szteroidot tartalmazó gyulladás gátló szerek, és a hormontartalmú készítmények is csökkentik a jótékony bacik számát.
Életünkben előforduló stresszhelyzetek is rontják a bélflóra egyensúlyát. A stersz kezelésével, minimalizálásával, megfelelő megoldásával, sokat tehetünk bélrendszerünk egészségéért.
Bélflóránk egyensúlyi állapotának megtartása rendkívül fontos feladat.
Ha felborul bélflóra egyensúlya: -a puffadás, hasmenés, szelesség, székrekedés, emésztési zavarok, fáradtság és az ellenálló képesség csökkenése.
A bélflóra károsodása betegségek kialakulásában is megnyilvánulhat, így jelentkezhet vastagbélgyulladás, tejcukor érzékenység, allergia, irritábilis bél szindróma és hasnyálmirigy gyulladás is, mondják az orvosok.
Az orvosok probiotikumok alkalmazását javasolják, ha,
– Akut hasmenések
– Antibiotikumok okozta hasmenés
– Gyulladásos bélbetegségek (bárhol előforduló autoimmun betegség)
– Allergiás betegségek (pl. ekcéma, tehéntej allergia)
– Magas koleszterinszint (képesek a koleszterin közvetlen emésztésére)
– Májbetegségek (csökkentik a vér ammónia szintjét)
– Tejcukor érzékenység (laktóz intolerancia)
– Székrekedés
– Rákmegelőzés re
Tudtad, hogy nem megfelelő minőségű táplálékot fogyasztunk?
Az élelmiszeripar számára az a fontos, hogy az élelmiszerek sokáig tartósak legyenek. A tartósítószerek megakadályozzák a baktériumok szaporodását, ezért nem romlanak el sokáig.
A Pasztörizálással kivonják a baktériumokat az élelmiszerekből.
Az egészséghez viszont élő élelmiszerekre lenne szükségünk.
Sok- sok probléma miatt, alacsony a jótékony probiotikumok száma.
Van úgy, hogy a táplálékkal is bejut kórokozó, a tápcsatornán át szervezetünkbe. Átmegy a gyomorban található gyomorsav védőgáton, pedig ezen a savas fürdőn kevés kórokozónak sikerül átjutnia. Ám, van olyan, ami mégis átjut.
Netán, több a patogén baktérium??
Rés van a pajzson, akkor bizony baj van, támadhatnak a betolakodók.
Ekkor fontos az éber őrség, itt jön képbe az immunrendszer.
Ha betolakodót észlel, azonnal jelez, és fehérjekatonákat küld az ellenségre. A harcban nem csak a kórokozók, hanem sok sejtkatona is elesik, akiket pótolni kell! Létrehozásukhoz jó minőségű tápanyagra és jó felszívó felületre van szükség. Jó felszívó felületet a tiszta bélbolyhok adják, az új sejtkatonák létrehozásához pedig, sok jótékony baktérium kell.
A jótékony baktériumokat legjobb, ha magunk termeljük meg, de kívülről is be tudjuk vinni, mint már mondtam.
Hogyan fog a szervezetünk új baktériumokat, probiotikumokat termelni? Nos, akkor lesz belőlük sok, ha tudnak szaporodni, akkor tudnak szaporodni ha jó kosztot biztosítunk számukra.
Hogyan növelhetjük a probiotikumok számát?
Számuk növelhető, ha prebiotikumokat, rostban gazdag ételeket fogyasztunk, és ha táplálék kiegészítőt eszünk, amivel kívülről természetes probiotikumokat és prebiotikumokat juttatunk a szervezetünkbe. A kívülről bevitt jótékony bacikat is etetni kell ám, mert különben elpusztulnak és nem csináltunk semmit.
Prebiotikumnak nevezzük azokat a természetes tápanyagokat, amelyek a probiotikumok kizárólagos tápláléka
A prebiotikumok, fokozzák a probiotikumok termelődését és kolonizálódását.
Ilyen a FOS – Frukto Oligoszacharid. Olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyre az emésztő enzimek nem hatnak és így változatlan formában jutnak el a vastagbélbe, ahol táplálják a probiotikumokat. Ilyenek valójában a vízben oldható diétás rostok, melyek leginkább 2-9 egyszerű cukorból felépülő ún. oligoszacharidok. Számos élelmiszer tartalmazza természetes módon ezeket, pl. Aloe Vera gyümölcsök, fokhagyma, zabkorpa vagy a Baobab
Mit imádnak enni a baktériumok?
A Rostokat imádják, ez a kedvenc kajájuk.
Legtöbben jóval kevesebb rostot fogyasztunk, mint az ajánlott napi mennyiség.
Egy rendkívül jó, a kaliforniai egyetem tudósai által összeállított prebiotikum a BaOLIFE, ez a rostos ital, jó módszer a rostok pótlására.
A BaoLife, ötrostos gyümölcsital-keveréke, amely baobab gyümölcsöt és öt féle természetes eredetű rostot, és antioxidánsokat kínál két különböző gyümölcs kivonatból.
A BaoLife ízletes, citrus ízű, segítségével a benti bélfóra kiegyensúlyozott állapotba hozható. Kontroll alatt tartja, az étvágyad, jóllakottnak érzed magad, a bélbaktériumaid egyensúlyban lesznek, az emésztésed óramű pontossággal fog működni, rendszeresen fogsz a toalettre járni, elősegíti az általános jólétet. Oldható és oldhatatlan rostot tartalmaz, C-vitaminban gazdag. Antioxidáns védelemről a hozzáadott: áfonya acerola, gondoskodik, mely védi a sejteket a szabad gyököktől!
Fogyasztásával komoly eredményeket tudsz elérni, pl. mérsékled a kalória bevitelt, étrended kiegyensúlyozottá válik, plusz a rendszeres testmozgással egészségesen csökkentheted a testsúlyod.
A BaoLife a baobab gyümölcsöt más növényi alapanyagokkal ötvözi.
- A Baobab gyümölcs elősegíti az általános jólétet.
- Az inulin elősegíti a rendszerességet és kiegyensúlyozza a bélbaktériumokat.
- A Konjac glükomannán elnyomja az étvágyat és jóllakottnak érzed magad tőle
- Az Acerola és az áfonya kivonatok antioxidánsokat tartalmaznak
Nézd meg a Dr.William Amzallag professzor vióját! https://www.youtube.com/watch?v=dNDT22H_3gE
Hogyan fogyasszuk?
Én összekeverek 2×1 teáskanálnyit (10 g) 2 dl teában. Nem lépem túl ezt az ajánlott napi adagot. Adagonként 2,9 g élelmi rostot viszek be a szervezetembe. Segít megtartani a súlyomat, elnyomja az étvágyam, csökkenti az étel utáni sóvárgásom, teltség érzetet ad, azt vettem észre, hogy nem nyitogatom a hűtőszekrényt. Laposabb a hasam, elmúlt a szelességem. Fantasztikus, hogy antioxidánsokat is biztosít a szervezetem számára.
Nézd meg ezt a videót róla!https://draloevera.jeunesseglobal.com/hu-HU/baolife
A Biolife ára EUR:73.48 Itt tudod megvásárolni, kattints ide!https://draloevera.jeunesseglobal.com/hu-HU/baolife
Miben Egyedi a BAOLIFE, az ősi majomkenyérfa gyümölcse?
ŐSI FA, MODERN MARVEL
Az „élet fájaként” ismert csodálatos afrikai baobab (Adansonia digitata L.) a hosszú élet szimbóluma, mert évszázadok óta túlélte a Szaharától délre fekvő Szenegál szélsőséges körülményeit. Afrikában, legfeljebb 25 méter magas, táj fölé magasodó baobab-fák gyülekezőhelyként, lelki szentélyként szolgálnak és menedékhelyet nyújtanak, valamint gyógyszert, ételt és vizet biztosítanak. Tele jó tápanyaggal, első osztályú rostokkal és C-vitaminnal.
A baobab citrus gyümölcs ízű pépje természetes módon dehidratálódik a héjban, a száraz évszakban gyűjtik össze, így a gyümölcs természetes módon kiszárad. Így soha nem kell használni hő- és vegyszeres szárítószereket. A baobab fák vadon nőnek, (peszticidek) növényvédőszer és (herbicidek) gyomírtószer nélkül, a BaoLife-ben használt por 100% -ban organikus.
A baobab gyümölcs modernkori betakarítását és feldolgozását az őslakosok végzik, a helyi emberek, évezredek óta fogyasztják. A gyümölcsöt kézzel szüretelik, a fa nem sérül meg, évszázadokig él. A helyi, vidéki gazdálkodók jövedelme. .
1. Baobab gyümölcs Elősegíti az általános jólétet, Oldható és oldhatatlan rostot tartalmaz, C-vitaminban gazdag.
2. Inulin Cikóriából származik, elősegíti a toalett rendszeres látogatását, oldható rost táplálja a jó bélbaktériumokat.
3. Glükomannán A konjac gyökérből származik (Amorphophallus konjac), elnyomja az étvágyat ez az oldható rost.
4. Pektin,a citromból és almából származik, oldható rost.
5. Frukto-oligoszacharidok (FOS) cikóriából származik, oldhatatlan rost.
Itt tudod megvásárolni. https://draloevera.jeunesseglobal.com/hu-HU/baolife
Ha úgy gondolod, hogy az itt leírtak hasznosak lehetnek neked és a családod számára, akkor hívj fel, vagy írj e-mailt, azért, mert akkor személyre szabott kedvezményeket tudok neked mutatni.
Amennyiben sokkal kedvezőbb áron szeretnél vásárolni, hívj fel, írj ide, segítek! kapasedit55@gmail.com
Hívj fel! 06 30 473 7236
Ír ide! kapasedit55@gmail.com
Írj messengeren: https://www.facebook.com/messages/t/kapasedit
Regisztrálj be a privát Facebook csoportomba kattints ide!
Nézd meg a Facebook oldalam, sok értékes információhoz juthatsz itt hozzá, kattints ide!
Iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahol sok kis hasznos videót találsz. Kattints ide!
Ha van Instagram fiókod kövess be engem itt!
Ne maradj le a sok új értékes információról, iratkozz fel a hírleveleimre, add meg legjobb e-mail címed! Kérd el az Aloe Vera Tanulmányt!
Kapás Edit
Okleveles táplálék-kiegészítő tanácsadó
https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%BCvely https://hu.wikipedia.org/wiki/Mikrobiom